maanantai 20. helmikuuta 2012

sormuslupaukset

Sormuslupaukset - kyllä vai ei? Sitä me täällä pohdimme.
Olisi nimittäin mukava sanoa itsekkin jotain vihkimisen aikana. Mutta toisaalta mietittyttää, että vihkiminen jännittää jo itsessään niin paljon, että muistaisiko näitä muutamia lauseita. 

Sulhanen lausuu:
Minä, NN,
otan sinut, NN,
nyt aviovaimokseni
ja tahdon rakastaa sinua hyvinä ja pahoina päivinä [elämän loppuun asti].
Merkiksi annan sinulle tämän sormuksen.
Morsian lausuu:
Minä, NN,
otan sinut, NN,
nyt aviomiehekseni
ja tahdon rakastaa sinua hyvinä ja pahoina päivinä [elämän loppuun asti].
Merkiksi otan sinulta (annan sinulle) tämän sormuksen.
TAI
Sulhanen lausuu:
Minä rakastan sinua, NN.
Haluan jakaa ilot ja surut kanssasi
ja olla sinulle uskollinen, kunnes kuolema meidät erottaa.
Morsian lausuu:
Minä rakastan sinua, NN.
Haluan jakaa ilot ja surut kanssasi
ja olla sinulle uskollinen, kunnes kuolema meidät erottaa.


Oletteko te aikoneet ottaa sormuslupaukset mukaan vihkikaavaanne?

kuva: Pasi Nikkanen

31 kommenttia:

 1. Haluaisin, mutta sulhanen aika ujo niin, että onko sitten reilua pistää häntä puhumaan vihkimisessä jos ei siitä oikeen perusta.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. meillä sulhanen myös on enemmän asiaa vastaan ja syynä taitaa olla tuo sama kuin teillä.

   Poista
 2. Meillekkin tulee! Valittiin tuo eka versio. Tosin nyt aloin epäilemään, koska tiedän ettei mun vihkisormus mene kuin itse laittamanani sormeen...jos siinä alttarilla tulee jotain sormus sekoilua niin en muista kyllä enää mitään mitä mun pitää sanoa :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. oikeesti? Mä olen ihan hämmentynyt, että näin moni lausuu sormuslupaukset.
   Eihän tuossa montaa lausetta ole muistettavana ja kuitenkin sanat tulevat suoraan sydämestä. Mutta tuo siinä mietittyttääkin, että jos menee sanoissa sekaisin jännityksen ja tunteilun vuoksi.

   Poista
 3. Meillä oli sormusvalat, tuo ensimmäinen vaihtoehto hieman muokattuna. Suosittelen ihan ehdottomasti lausumaan valat, jos sitä edes harkitsette! Itseäni jännitti ajatus etukäteen aika paljon ja mietin, saanko sanaa suustani kun aika koittaa. Mutta kun se hetki tuli, maailmassa ei oikeasti tuntunut olevan muita kuin mies ja minä. Sormusvalat olivat itselleni yksi koko häiden kohokohdista ja hetki, jota muistelen usein sormuksia katsellessani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiennytkään, että lupauksia voi muokata.
   Ihana kuulla, että sormuslupaukset olivat teille merkittävä juttu. Pidämme tämän ehdottomasti mielessä, kun päätämme tästä asiasta.

   Poista
 4. Periaatteessa haluaisin, kun ideana tuo on aivan ihana. Jos tuossa tilanteessa puhuminen jännittää jo minua (joka kuitenkin teen sitä jonkin verran), niin voin vaan kuvitella sulhon jännityksen määrän, hän kun ei tykkää muutenkaan olla huomion keskipisteenä, saati sitten että pitäis puhua kaikkien katsoessa.. Eli käytännön syistä ja pitäytyäksemme molempien mukavuusalueella sormusvaloja ei tule. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tuo on hyvä päätös ja rehelliset perusteet. Saatte rauhassa keskittyä ihanaan vihkimiseen rauhassa ilman turhaa jännitystä.

   Poista
 5. Mäkin haluan nuo ja Sulhonkäännytys on jo hyvässä vauhdissa! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mahtavaa, toivottavasti käännytys tuottaa tulosta!

   Poista
 6. Mä haluaisin ehdottomasti myös valat, tuon jälkimmäisen, koska sulhaselleni ei tule toista sormusta... niin toi ensimmäinen vala ei kävisikään! :D

  Kiitos Heidille, on ollut ilo lukea sun blogia, oon saanut paljon vinkkejä omien häiden järjestämiseen (jotka myös ovat loppukesästä 2012). :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensimmäisessä vaihtoehdossa morsian voi sanoa, "Merkiksi otan sinulta tämän sormuksen", jos sulhaselle ei laiteta sormusta.

   Ihanaa, että olet seurannut blogiani. Toivottavasti jaksat loppuunasti.

   Poista
 7. Meillä ei ollut. Vastattiin samaan aikaan papille kun hän kysyi, että halutaanko lausua sormusvalat: ei. Tiedän etten olisi saanut niitä sanottua kun olen niin itkuherkkä! Pelkkä "Tahdon" oli jo koetus ja siinäkin ääni värisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tuota asiaa minäkin mietin pelkän jännityksen ja sanansekoilun lisäksi, että tiedän olevani niin liikuttunut, että mitä puhumisesta tulisi. Taidamme päättää asian vasta kun keskustelemme papin kanssa.

   Poista
 8. Toisaalta nuo olisi tosi kivat, mutta mietityttää, että pystyisinkö siinä tilanteessa mitään muistamaan ja sanomaan. :D Sen verran varmasti jännittää. Täytyy vielä mietiskellä.

  VastaaPoista
 9. Meillä oli tuo toinen vaihtoehto. Kun olin lausunut omani, suukotin mieheni sormusta sen jälkeen kun olin sujauttanut sen hänelle. Ihana muisto jäi <3

  VastaaPoista
 10. Eihän niitä tartte ulkoa muistaa? Eikö ne vaan toisteta papin perässä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tuo pitää tarkistaa papilta. Sillä ainakaan vihkikaavassa ei lue, että lupaukset lausuttaisiin papin perässä. Sen takia itsekkin olen siinä käsityksessä, että pitää muistaa ulkoa.

   Poista
  2. Ei tarvitse opetella ulkoa jos ei halua. Meille on tulossa sormuslupaukset vajaan viikon kuluttua ja haluttiin, että pappi avittaa vähän, jottei jännityksen takia unohdu sanat. Meille tulee tuo eka versio, joka pätkitään pariin eri osaan, jotka toistamme papin perässä.

   Poista
 11. Minä haluaisin kanssa jonkinlaiset valat, mieluiten ehkä itse kirjoitetut. Mutta en tiedä miten käytännössä onnistuisi, olen niin kova itkemään, että "Tahdon" tuottaa jo varmasti vaikeuksia :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Tahdonkin" on jo itsessään mielestäni romanttista, jossei kykyne vihkimisessä puhumaan enempää. Voihan sitä vaikka hääjuhlassa kertoa enemmän tunteistaaan vaikka puheen kautta.

   Poista
 12. Me halutaan niin sanotut 'vows' meidän vihkikaavaan.
  Ne kai on just suomeksi sanottuna sormuslupaukset.
  Ne voi kirjoittaa lapulle muistoon jonka sitten kaaso/bestman antaa kun aika on.. tai sitten puhuu mitä sydämmestä tulee juuri silloin.

  Huomasin vain itse äitini hautajaisissa kun halusin jotain merkityksellistä sanoa haudalla niin minulle löi tyhjää päässä. Kukka siinä vappattaen laitoin sen alas ja yritin puhua mitä ensimmäiseksi tuli päähän.

  Siksi ehkä hyvä olla lunttilapulla!!

  VastaaPoista
 13. meillekkin sanottiin, että jos tulee sormusvalat niin ne lausutaan papin perässä, ettei tarvitse ulkoa opetella :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. OK, tosi hyvä tietää.
   Luultavasti me unohdamme nämä sormusvalat, sillä kuulostaisi kornilta toistaa papin perässä muutaman lauseen.

   Poista