keskiviikko 22. helmikuuta 2012

puheita, paljon puheita

Olemme pikku hiljaa ruvenneet suunnittelemaan hääpäivämme aikataulua. Tämän vuoksi olemme miettineet millaista ohjelmaa hääjuhlaamme haluamme. Luonnollisesti syömme, juomme ja tanssimme kovasti, mutta sen lisäksi toivomme paljon puheita. Olisi ihana kuulla hauskoja, muistoja herättäviä, herkkiä, tunteellisia, henkilökohtaisia ja hyviä puheita. Toivomme, että puheen pitäisi ainakin morsiamen äiti, sulhasen isä, kaaso ja bestman. Pitääköhän sulhanen puheen morsiamelle? Tai mitä jos morsian pitäisikin puheen?
Näiden lisäksi tulevat puheet ja vieraiden esitykset olisi mielettömän ihana yllätys hääparille. Tulemme ohjeistamaan vieraita kutsun saatteessa olemaan mahdollisista ohjelmanumeroistaan yhteydessä kaasoihin, jotka sitten pitävät päivän aikataulun järjestyksessä.

"Puheiden koreografia on seuraava: ensimmäisen puheen pitää morsiamen isä. Tämä tapahtuu yleensä alkuruoan jälkeen. Morsiamen isän jälkeen vastapuheen pitää sulhasen isä. Tämä tulee yleensä ruokailun jälkeen tai ennen jälkiruokaa. Mikäli pappi on paikalla hänen puheensa seuraa yleensä ruokailun jälkeen. Kun vanhemmat ovat pitäneet puheensa – huomioitavaa on, että äiditkin ovat enemmän kuin tervetulleita puhujia – seuraa bestmanin ja kaason puheet.
Kuka tahansa hääseurueesta voi pitää puheen. Suositeltavaa on tietenkin, että puheet säilyvät hyvän maun rajoissa, kohtuullisen lyhyinä ja ne ovat henkilökohtaisia, mutteivät kuitenkaan, niin ettei kukaan muu hääparin lisäksi tajua niistä mitään." Lähde http://www.haatjajuhlat.fi/Artikkelit/Vieraille/Haiden-roolijako/


 kuvat: Oka Morikawa

8 kommenttia:

 1. Ai hitsi, taitaa olla niin monta puheen sijoittelukohtaa, kun on "hääopastakin". Meillä isän puhe tulee jälkiruokakahvitteluun. Pienet häät kun ovat, niin ei kuulemma kukaan oikein vieraista vielä innostunut puhumaan. Kuka sitä tietää mitä sitten itse paikalla, mutta toivottavasti emme pahaa etikettivirhettä tee, kun sijoitamme isin puheen niin "myöhälle". Isi pitää pienen alkupuheen maljankohotuksessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. eikai se ole niin justiinsa. Tärkein sääntö on varmaan ainoastaan se, että kukaan ei pitäisi sulhasen jälkeen enään puheita, vaan että virallinen osuus päättyy siihe.

   Poista
 2. Meillä sulhanen tuskin puhuu mitään. Itse olen ajatellut pitää puheen, jos pystyn :'/ Myös isäni tuskin puhuu pientä malja/tervetulopuhetta enempää. Hän ei vaan ole sen tapainen, vaikka muuten onkin sosiaalinen jne. Äitini toivottavasti pitää puheen <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. äidit on ihan parhaita! <3
   Ihanaa, jos pystyt itse pitämään puheen.

   Poista
 3. Minäkin odotan, että meillä oli pari puhetta. Mutta ei liikaa, eikä liian inside-huumoria sisältäviä. Puheet kun on vieraiden näkökulmasta usein se tylsin kohta häissä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo ei liikaa. Hääparille puheet on kuitenkin omasta mielestäni tärkeä ja henkilökohtainen juttu häissä.

   Poista
 4. Mäkin niin toivoisin puheita ja yllätys ohjelmaa.
  Miten ajattelitte niistä puheista mainita kutsuissa??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. meille tulee kutsun mukana saate, jossa käydään läpi kaikki tärkeät asiat. Näistä puheista mainitsemme jotenkin näin: "Jos vieraat tahtovat esittää juhlassa omia ohjelmanumeroita (tämä todella suotavaa ja hääparia ilostuttava asia), pyydetään niistä ilmoittamaan kaasoille ennen hääjuhlaa tai viimeistään juhlapaikalla." ja sitten kaasojen yhteytiedot siihen perään.

   Poista