perjantai 8. kesäkuuta 2012

kutsut perillä ja ilmoittautumisia odotellessa

Pikku hiljaa häihimme on ruvennut tippumaan ilmoittautumia. Ihana tietää, että useat läheisemme ovat pääsemässä häihimme.

Meidän VP on  vasta 7.7 mennessä ja luulenpa, että tällä ilmoittautumistahdilla joudumme kyselemään kutsuttujen perään, että ovathan varmasti tulossa tai onko heillä mahdollisesti jokin este. Kummeille ja tai läheisille ystäville voi tuntua hassulta vahvistaa virallisesti, että ovatko oikeasti tulossa, mutta kun me vaan tarvitsemme tiedon, jotta osaamme tehdä mm. istumajärjestyksen. Olisi pitänyt ehkä sittenkin laittaa tiukempi VP.

Hääkutsumme lähti lopulta lähes 100 sukulaiselle ja ystävälle. Kutsuimme ainoastaan aikuisia. Kummilapsemme olivat tosin sydämellisesti tervetulleita, mutta järjestelysyistä hekään eivät valitettavasti pääse tulemaan. Mutta siis toisaalta, jei, meille tulee tyylikkäät/rajut aikuistenjuhlat!

Hääkutsut eivät olleet avec. Vaan jokainen kutsu meni nimetylle henkilölle. Etiketin mukaisesti kutsuimme siis ainoastaan pariskunnat, jotka asuvat yhdessä. Paitsi tässäkin tapauksessa poikkeus vahvistaa säännön, yksi pariskunta nimittäin kutsuttiin, joka on pitkään seurustellut, mutta eivät asu yhdessä. 
Meillä ei käynyt mielessäkään, että kutsut olisi ollut avec, sillä haluamme viettää hääjuhlamme ainoastaan läheistemme kanssa ja että tunnemme jokaisen omiin häihimme tulevan vieraan. Kyseessä kuitenkin häät, eikä mitkään yleiset bileet, johon voi vaan tulla syömään ja juomaan hyvin. Toki kyseessä on myös kustannuskysymys, jos olisimme kutsuneet tuntemattomat avecit, olisi kustannukset nousseet huimasti.


Oletteko te muut olleet ystävällisempiä ja antaneet mahdollisuuden aveciin?
Onko teillä ollut ongelmia siinä, että kutsutut eivät ole vastanneet VP:hen?
Tai oletteko kohdanneet tilanteita, että kutsutut eivät ole ymmärtäneet, että ainoastaan kutsussa mainitut henkilöt ovat kutsuttu?

24 kommenttia:

 1. Meillä on häät viikon päästä, ja edelleenkään emme ole saaneet kaikilta selkeää vastausta saapuvatko häihin vai eivät. Niinpä olemmekin päättäneet, että emme enää heidän peräänsä kysele, emmekä heille paikkoja juhlapaikalle järjestä. Jos "kehtaavat" tulla ilman mitään ilmoitusta, niin sitten he saavat joutua siihen noloon tilanteeseen, ettei heitä ole enää odotettukaan paikalle. Nyt kuulostaa, että olemme kamalia ihmisiä, mutta näiden tiettyjen henkilöiden perään olemme kyselleet saamatta vastausta, joten mikäli he eivät jaksa vaivautua meille vastaamaan, niin emme mekään vaivaudu heitä vieraaksi enää huomioimaan. Meillä kutsut olivat sellaisia, että mikäli vieraallamme on seuralainen, kenen kanssa hän oikeasti seurustelee (ei mikään kaveri), niin sellaisen saa ottaa mukaan. Mitään random-aveceja ei sallita. Ihan varmasti saatte soitella porukan perään...ja voitte varautua siihen, että anteeksipyyntöjä ei edes tule, vaikka unohtaisivat ilmoittaa tulostaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. oikeesti? uskomatonta!
   Mielestäni ei vaadi paljoa soittaa/kertoa kun nähdään/lähettää sähköpostia/laittaa ruksin ilmoittautumiskaavakkeeseen.
   Tuota kertomaasi pelkään. En vaan millään jaksaisi ruveta tiedustelemaan aikuisten ihmisten perään.
   Mutta toisaalta, en maalaile vielä piruja seiniin, onhan tässä vielä aikaa meidän viimeiseen VP päivään.

   Poista
  2. Mä toivon kans, et teillä menee homma paremmin kuin meillä. Minä saan vielä kuusi päivää jännittää pamahtaako nämä "Yllärit" paikalle vai eivät...apua...

   Lapsista myös sen verran, että koska meillä itsellämme on 2 lasta, niin kaikkien muiden lapset olivat tervetulleita, ja heitä on PALJON! Alle 4-vuotiaita 13 hlö ja 4-12 vuotiaita 11 hlö. :) Mutta mikäli meillä ei olisi lapsia, niin mekin olisimme saattaneet haluta pitää lapsettomat juhlat. Me olemme saaneet kutsuja lapsien kanssa ja ilman, ja välillä olemme heidät ottaneet mukaan, välillä emme. Koskaan emme ole kuitenkaan kokeneet kutsua loukkaavana, vaikka lapsemme olisi siitä jätetty pois. Se on ollut silloin hääparin päätös, jota kuuluu kunnioittaa eikä kritisoida.

   -Madde, ei kirjautuneena bloggeriin :D

   Poista
  3. juuri eilen sulhasen kanssa mietimme, että jos meillä olisi jo omia lapsia, niin luultavasti olimme lapset kutsuneet häihin. Me kuitenkin tykkäämme lapsista. Oma elämäntilanne on vaan sellainen, että mieluusti juhlimme aikuisten kesken häitämme.
   Toivomme tosiaan, että kukaan ei loukkaannu, kun emme kutsuneet lapsia.

   Poista
 2. Eiköhän sitä aina joudu pikkuisen soittelemaan perään, sattuu kaikenlaisia pikkujuttuja, kuten että vaan unohtaa ilmoittaa, vaikka merkkaisi päivän omaan kalenteerinsa, tai jos otatte ilmoja meilitse, voi tulla typoja tai muita ongelmia tms. :) Meidän vieraat oli yleensä tosi pahoillaan ja semisti yllättyneitä, kun varmistelimme ilmoja.

  Mehän ei annettu avec-mahdollisuutta, ja jätettiin kutsumatta mm. pari avopuolisoakin, kun ei ollut koskaan näitä tyyppejä tavattu (jep, rikottiin sääntöjä!). Silti saatiin pari tiedustelua, että voisko tän mun uuden tyttiksen tuoda teidän häihin niin että se tutustuis paremmin mun kavereihin.. Häh? :D Näistäkin selvittiin lopulta normaalilla kohteliaisuudella ja jämäkkyydellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuon unohtamisen vuoksi, mietinkin, että olisi voinut laittaa lyhyemmän VP ajan, niin ihmiset olisivat vastanneet heti. Nyt ehkä aattelevat, että onhan tässä veilä aikaa ilmoittaa, vaikka varmasti moni tietää heti kutsun saatuaan, että pääseevätkö tulemaan vai ei.

   Omasta mielestäni ymmärrän hyvin, että hääpari haluaa häihinsä vain tuttuja ihmisiä - ja tässä tapauksessa joutuu välillä etikettiä ehkä rikkomaan. Esim. jos kutsuu työporukan, niin ymmärrän, että silloin ei välttämättä kutsuja avo-aviopuolisoja.
   Mutta tuota en voi käsittää, että joku uskaltaa/kehtaa kysyä, että voiko ottaa häihin mukaan tuntemattoman, varsinkin jos ei ole avec-kutsu.

   Poista
 3. Meillä osa kutsutuista sai avec-kutsun, osan seurustelukumppaneita en tunne ja en tosiaan halua mitään tuntemattomia ihmisiä omiin juhliin.. Kuitenkin ainakin yksi sellainen on tulossa. Itseasiassa en edes ymmärrä miten kutsuttu kehtaa kysyä, voiko tuoda juhliin jonkun jota kumpikaan kutsujista ei tunne? Itse en ainakaan näin toimisi. Meillä oli vp nopeasti kutsujen perille saapumisen jälkeen (n.2vk aikaa vastata) ja silti kyselimme ilmoittautumisien perään. Kaikkien perään ei olla kyselty ja oletan etteivät he ole tulossa. Meilläkin paikat suunnitellaan ilmoittautuneiden perusteella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. niin tosiaan, miksi sitä huhuilla ilmoittautumisten perään VP:n jälkeen. Kyllähän ihmiset osaavat kutsusta lukea, milloin pitää viimeistään ilmoittautua.

   Poista
 4. Postauksesi käänsi veistä haavassani. Avec-raivo valtasi minut taas. Miksi olen väärillä hetkillä ihan hemmetin pehmo ja ystävällinen - juuri silloin, kun pitäisi nimenomaan ajatella sitä omaa etuaan... Meille siis on tulossa näitä pelkästä hyvästä tahdosta kutsuttuja aveceja, näitä meille täysin tuntemattomia tyyppejä. Ja se suututtaa minua! Oma moka, ei voi mitään. Hienoa, että te piditte päänne kylmänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ei ollut tarkoitus todellakaan!

   Mutta te voitte aatella, että sinkkuihmisten/seurustelevien voi olla helpompi tulla teidän häihin, jos saavat ottaa avecin tuekseen. Jos he eivät vaikka tunne häissä kuin teidät niin sitten heillä on seuraa ees avecistaan.

   Poista
  2. Heippa, ei tietenkään ollut tarkoituksesi! :) Oli tarkoitus laittaa tuon ekan lauseen perään nauruhymiö, ettei kuulostaisi niin vakavalta! Meidän häissä kaikki vieraat tuntevat toisensa, joten... Mutta luulenpa, että itse hääpäivänä tuo avec-asia ei käväise mielen vieressäkään.

   Poista
 5. Meillä kutsuttiin pääasiassa ystävien seurustelukumppaneista sellaiset jotka asuvat yhdessä. Vaikka emme olisikaan toista koskaan tavanneet. Pari sellaista avecia oli joita emme olleet koskaan aiemmin tavanneet mutta nämä olivat poikkeuksia. Esim. sulhasen kummitädin miesystävä. Emme kehdanneet jättää häntä kutsumatta ja saimmehan nyt tilaisuuden tutustua häneen. Mitään kavereiden tuoreita seurustelukumppaneita ei kutsuttu vaan kutsut lähti ilman avecia.
  Meillä vp oli noin kuukauden päästä kutsujen lähettämisestä. Heti alkuun tuli kourallinen ilmoittautujia mutta enemmän ilmoittautumisia alkoi sadella vasta viimeisellä viikolla. Ja kävihän meillekin niin että pari kaveria unohti (heidän peräänsä soiteltiin ja olivat pahoillaan etteivät olleet muistaneet määräaikaan mennessä ilmoittautua) useampi ystävä ilmoitti vasta viimeisenä päivä, sama syy kuin muillakin, havahtuivat vasta viimeisenä päivänä siihen että eivät ole ilmoittautuneet. Moni joka piti tuloaan itsestään selvänä ilmoittautui vasta viime metreillä ja selittelivät että unohtivat kun pitivät itsestään selvänä että tulevat niin eivät sitten enää muistaneet ilmoittautua. Ymmärrän, samoin on käynyt itsellekin. Hääparin kannalta se on vähän hermoja raastavaa kun vp päivämäärä lähenee ja vain kourallinen kutsutuista on ilmoittautunut. Meillä kävi yhden sukulaisenkin kohdalla niin ettei ollut ilmoittautunut mutta kun perään soiteltiin niin olivat kuitenkin tulossa. Eivät olleet ilmoittautuneet kun eivät olleet varmoja ehtivätkö laivareissultaan. No kun teimme selväksi että asia pitää tietää nyt koska vierasmäärä ilmoitetaan ravintolaan ja sen mukaan maksetaan ruuat niin jopas osasivat heti sanoa että kyllä tulevat. Yksi sukulainen myös souti ja huopasi että tuleeko yksin vai ei. Alustavasti tulee yksin ja kun ystävällisesti ilmoitin että ilmoittaa x päivään mennessä tuleeko yksin vai kaksin niin ennen ko. päivämäärää tuli ilmoitus että kaksin. No, viikko ennen häitä tuli taas ilmoitus että eikun hän tulee yksin. En jaksanut vastata hänelle enää mitään. Maksoimme ravintolaan hänen seuralaisensakin ruuat vaikkei seuralainen edes ollut paikalla koska henkilömäärä ravintolaan oli jo pitänyt ilmoittaa.

  Tuohon lapsiasiaan haluaisin vielä kommentoida. Itseäni ihmetytti kun lehdessäkin kirjoitettiin että jos halutaan arvokkaat häät niin lapsia ei kutsuta häihin. Miksi häät ei voisi olla arvokkaat jos siellä on lapsia? Meillä lasten pois jättäminen kutsuista ei tullut kysymykseen koska meillä on oma lapsi ja toki toivoimme myös että kummilapset ja sisarusten lapset pääsevät. Näin monta poikkeusta ei olisi mielestäni voinut tehdä jos olisi toisilta kieltänyt lasten tuomisen häihin. Meillä oli paljon lapsia, yhdeksäntoista alle 11-vuotiasta joista kymmenen oli alle 4-vuotiaita. Lapsista ei ollut minkäänlaista häiriötä ja oli itseasiassa aika herttaista kun hääpöytäämme kannettiin illan mittaan pienten vieraiden tekemiä piirustuksia meistä. :) Pitkältihän se on vanhemmista kiinni kuinka he antavat lastensa käyttäytyä juhlassa. Meillä lapset eivät häirinneet kirkossa eivätkä hääjuhlassa. Jos joku itki niin en sitä huomannut vaan ilmeisesti ajattelevat vanhemmat ovat tajunneet viedä lapsensa muualle huutamaan ettei tilaisuus "häiriinny".
  Mutta jokainen toki tavallaan. Itse en pahastuisi vaikka saisimmekin kutsun häihin joihin lapset eivät ole tervetulleita. Lapsi menisi mummolaan hoitoon ja äiti ja isi saisivat ansaittua omaa laatuaikaa yhdessä. :)

  -Tintti-

  VastaaPoista
 6. Tuo avec asia kyllä työllisti meidänkin päitä. Yhden hyvän ystävän avopuoliso on niin ärsyttävä, että häntä ei yksinkertaisesti haluttu pilaamaan häitämme, joten heille ei avec-kutsua lähtenyt. Tämä ystäväni kuitenkin vielä soitteli perään, että pakko varmistaa oliko kutsu vain minulle... Siinä sitten naama punaisena yritin sönköttää jotain, että joo oli ja selitin jotain budjetista. Mutta mun mielestä on kyllä noloa kysellä perään..

  Meillä on häihin kolme viikkoa aikaa ja tänään on taidettu saada viimeiset varmistukset kaikilta, että tulevatko vaiko eivätkö ja todella monen perään on pitänyt kysellä... Se on ollut aika tympeää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. oikeesti? soittaa perään ja kysyy voiko ottaa avecin, vaikka kutsu oli vaan hänelle?

   Toi peräänsoittelu on niin tympeää, että pistää ihan vihaksi.

   Poista
  2. joo, toi oli jo noloa..

   Poista
 7. Meillä lähti kutsut aveceina, kaikille joilla tiedämme sellaisen olevan. Ihan siitäkin syystä, että meillä on ilmeisesti jotenkin "helppo" tilanne että tunnemme entuudestaan kaikki ystäviemme ja sukulaisten avecit.

  Mun mielestä tuo avec asia on niin kaksipiippuinen juttu. Toisaalta saisi sitten mahdollisuuden tutustua siihen tuntemattomaan aveciin ja toisaalta ei halua sitten sitä sinne esim. vierasmäärän paisumisen takia. Itse kuitenkin kutsuisin varmaan kaikki tuntemattomatkin avecit, koska mielestäni vieraan on silloin mukavampi tulla. Tosin me ei siis jouduttu tätä miettimään sen tarkemmin, joten kävi hyvä tuuri.

  Ilmoittautumisista meillä on vähän samaa, että ns. hätäsimmät ilmoitti heti ja nyt kun vp on 15.6 niin osa selkeistäkin tulijoista ei ole vielä ilmoittanut. Tosin, tässä on vielä viikko ja itse ainakin olen joskus aika viime tingassa, joten annetaan armoa. Kyselen sitten joidenkin selkeiden tapausten perään ihan siksi, että ovat varmaan vaan unohtaneet ilmoittaa. Nämä ei ole kyllä kovin helppoja tilanteita. Siitä olen tarkka sitten, että se pitää tietää tuleeko vai ei, edellisenä päivänä asiaa ei saa enään päättää.

  Lapsista vielä sen verran, että me kutsuttiin kaikki lapsetkin ja niitä ei tule kuin sellainen 6kpl siis alle 10-vuotiaita. Osasta en vielä tiedä, ottavatko esim. lapset mukaan koska ei ole ilmoittautuneet ja osa sanoi, että lapset haetaan sitten illansuussa mummolaan, jotta vanhemmat voi jäädä illaksikin juhlimaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mutta te ilmeisesti laitoitte kutsut ihan nimillä, jos tunsitte avecit?

   Jännittävä kuulla, että tuleeko teillä loppurynnistys ilmoittautumisissa. Toivotaan, jolloin ei tarvitsisi soitella perään.

   Tuo kuulostaa kivalta, että vanhemmat haluavat jäädä vielä juhlimaan ja lapset haetaan mummolaan.

   Poista
  2. Joo laitettiin kyllä osaan nimillä ja osaan ihan että kutsu on avecillinen, koska kaikki eivät asu yhdessä. Silti ne avecit haluamme, koska me tunnemme ne vaikkei kaikki siis yhdessä asu.

   Poista
 8. Meillä kävi niin että koska yhden avecia ei kutsuttu niin samasta perheestä jäi kolme muuta mielenosoituksellisesti plus tämä aveciton tulematta..eli siinä tuli suoraan neljän vieraan "tappio"..Kyllä vähän harmitti mutta pidin pääni enkä kutsunut sitä avecia koska en ollut koskaan nähnyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kuulostaapa lapselliselta.
   Luulenpa, että heitä on harmittanut aikaspaljon häiden jälkeen, kun ymmärtäneet mistä jääneet paitsi.

   Poista
 9. meillä häihin kutsutuista lähes kaikki ovat jo naimisissa, joten 110 vieraasta vain muutama oli sinkku, joten heidät kutsuttiin avecin kanssa. Etenkin yksi ystävistäni ei tunne muita kuin morsiamen, joten voisi olla aika orpo olo, jos ei saisi tuoda ketään mukanaan. Tosin hän taitaapi kuitenkin tulla itsekseen paikalle. Minusta on vain mukavaa, että kaikilla on kivaa, joten avecien "vieraus" ei haittaa ollenkaan, päinvastoin, siinähän sitä tutustuu!

  VastaaPoista
 10. Meillä ei miehen puolelta ole ilmottautunut vielä ketään ja minunkin puolelta osa on vaan ilmottanut tulevansa "jollain porukalla"... onneksi vastausaikaa on 30.06 asti mutta luulen että puolien perään pitää soitella.. ärsyttävääää

  VastaaPoista
 11. Teillä ei taida vielä olla lapsia... Olen itse joutunut kaasona tilanteeseen, jossa morsian halusi minun kieltävän lasten tulemisen kirkkoon "pilaamaan" juhlan - no, en sitä suostunut tekemään. Kun tämä morsian tuli äidiksi, hän sanoo tajunneensa kuinka ajattelematon silloin olikaan. Jokaisella on silti oikeus tehdä omasta hääpäivästään juuri sellainen kuin haluaaa, voi olla vaan tosi vaikea järjestää tulo sellaisille, joilla on lapsia jos ei ole sopivaa hoitoa tarjolla, perhe kun kulkee yleensä "pakettina". Vanhempien vastuulla ehdottomasti on valvoa, että lapset käyttäytyvät asiallisesti ja mikäli tietää, että lapset eivät osaa käyttäytyä onkin parempi että jäävät pois mutta on paljon myös oikein kauniisti käyttäytyviä ja sympaattisia lapsia, jotka tuovat paljon iloa juhlaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo meillä ei ole omia lapsia. Oma elämäntilanteemme ehkä vaikutti siihen, että kutsuimme ainoastaan perheen aikuiset. Toivotaan, että kukaan ei jätä tulematta sen takia ettei saa lastenhoitajaa.

   Poista