sunnuntai 6. toukokuuta 2012

kuuliaiset

Perinteisiin kuuluu, että morsiuspari menee kirkkoon kuulutusta kuulemaan. Tämä takasi lapsionnen. Kuulutuksia voi juhlistaa kuuliaisilla. Kuuliaiset on perinne, joka on joutunut pahasti unohduksiin.
Kuuliaisia juhlitaan sinä sunnuntaina, jolloin kuulutukset on kirkossa kuulutettu. Kuuliaisiin ei kutsuta erikseen, vaan tieto niistä leviää puskaradiolla sukulaisille. Vain lähimmät henkilöt voivat ostaa kuuliaislahjat, muut antavat halutessaan kukkia.
Kuuliaiset järjestetään morsiamen tai nuoren parin kotona. Tarjoilu on yksinkertainen. Kahvin ja kahvikakun lisäksi juodaan lasillinen kuohuviiniä tai virvoitusjuomaa. Samalla morsiamen isä ja muut häissä puhuvat voivat harjoitella pitämällä pienen puheen.
lähde: naimakaupat.com

No oli meilläkin tänään kuuliaiset - tavallaan.
Kirkonmenojen jälkeen mentiin joukolla shampanjalasillisille Kämp Bariin.
Kylläpä maistui hyvältä.
Sillä Kämpin sunnuntaibrunssi oli loppuunmyyty suuntasimme Ilmattareen brunssille. Ja taas saatiin shampanjaa ja hyvää ruokaa! 

 
 
 

Ihana merkittävä sunnuntai meidän matkalla avioliittoon.
Kuuliaiset olivat vielä 1900-luvun alkupuolella käytössä oleva häätapa.
Koska matkat kirkkoon olivat useinkin pitkiä ja siellä käytiin vain suurina juhlapyhinä, nykymallin mukaiset häät olivat hyvin harvinaisia. Niitä järjestettiin lähinnä suurissa säätyläistaloissa.
Maaseudulla käytäntönä oli, että kuulutukset käytiin hakemassa kirkosta, ja pappi luki ne kolmessa peräkkäisessä jumalanpalveluksessa. Kun tämä oli selvää, järjestettiin kuuliaiset: ne vastasivat yhdistettynä kihlajaisia ja hääjuhlaa; morsiamen kodissa pidettiin pidot, joihin kutsuttiin kaikki kylän väki; nyt sai jokainen jolla oli huomauttamista tulevaa avioliittoa vastaan esittää kantansa. Paikalla oli yleensä myös pappi tai joskus hänen tehtävään määräämänsä, esimerkiksi opettaja. Mahdolliset vastalauseet kirjattiin ylös ja tutkittiin.
Jos mitään ei ilmennyt, varsinainen vihkiminen toimitettiin kirkossa muutaman todistajan läsnäollessa seuraavassa sopivassa tilaisuudessa.
lähde: wikipedia2 kommenttia:

 1. Enpäs ole tällaisesta perinteestä koskaan kuullut. Voisipa vaikka kahvittelut pitääkin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään ollut kuullut ennen eilistä googlettelua - kaikkea kivaa, sitä oppiikin.
   Ihana syy tarjota sukulaisille ja ystäville kuoharia tai kahvia.

   Poista